Pvy:n historiaa

HISTORIIKKI

Kylämme ensimmäinen yhdistys, Sydänmaan pienviljelijäyhdistys ry, perustettiin vuonna 1928. Kaikki alkoi siitä, kun rautatieaseman vieressä kyytiasemaa ja kestikievaria pitänyt Frans Lammi sai alkuvuodesta 1928 kyydittäväkseen Pienviljelijäin Keskusliiton konsulentin, joka oli kysynyt, joko kylässä toimi pienviljelijäyhdistys. – Ei toiminut. Seuranneesta keskustelusta syttyi kipinä, joka johti oman järjestön perustamiseen.

Yhdistys on ollut aktiivinen tekijä kylässä läpi vuosikymmenten järjestäen erillaisia koulutuksia ja tapahtumia kyläläisille. Yhdistys on järjestänyt perinteisen vappujuhlan Vapun päivänän yhdistyksen alkuajoista asti ja perinne kylässä jatkuu katkeamattomana edelleen.

Yhdistys toimi Sydänmaan pienviljelijäyhdistyksen nimellä vuoteen 2014 asti, jolloin yhdistykseen sulautettiin Sydänmaan koulupiirin kylätoimikunta ja nimeksi muutettiin Sydänmaan pienviljelijä- ja kyläyhdistys ry.

Sydänmaan pienviljelijäyhdistys ry:n 70-vuotisjuhlaa varten vuonna 1998 kirjoitettiin kattava historiikki yhdistyksen taipaleesta läpi vuosikymmenten. Historiikin ja sen kolme liitettä voit lukea alta:

PVY historiikki 1928-1998

Liite 1  Ensimmäistä liitettä, jossa on lista kaikista puheenjohtajista, sihteereistä ja rahastonhoitajista sekä kunniamerkin saajista on täydennetty vastaamaan tätä päivää, ja vastaavasti alkuperäisestä liitteestä löytyvä johtokunnan kokoonpano vuodelta 1998 on jätetty pois.

Liite 2  Toinen liite käsittelee esimerkkejä pienviljelijäyhdistyksen järjestämistä kursseista sen alkutaipaleelta.

Liite 3  Kolmannessa liitteessä on listattu pienviljelijäyhdistykselle tärkeitä neuvojia alkuvuosista tähän päivään.

LOGOT

Sydänmaan pienviljelijäyhdistyksellä on ollut käytössä tiettävästi ainakin kaksi erilaista logoa. Tällä hetkellä yhdistys käyttää kunnostettua vanhempaa logoa. Alkuperäisistä tekijöistä ei nykyisellä hallituksella ole tietoa.

Pvyn vanha logo suoristettu

Sydänmaan pienviljelijäyhdistyken vanhempi logo

Pvyn logo talo harmaasävyinen

Sydänmaan pienviljelijäyhdistyksen uudempi logo

TARINOITA VUOSIKYMMENTEN VARRELTA

Arkistojen kätköistä löytyy erilaisia runoja ja tarinoita matkoista ja tapahtumista.

Ensimmäisenä löytyi huono valokopio naisen käsialalla käsinkirjoitetusta runosta Pienviljelijäin kevätjuhlaan 1959. Täyttä varmuutta alkuperäisestä kirjoittajasta ei ole. Ohessa puhtaaksi kirjoitettu versio: pienviljelijain-kevatjuhlaan-1-5-1959

Toisena löytyi koneella kirjoitettu kirjoitus vuoden 1981 vappujuhlista. Kirjoittaja tuntematon: vapun-viettoa-sydanmaissa-1981

Vuonna 1985 käyttöönotetun vieraskirjan ensimmäisellä sivulla on pitkäaikaisen väistyvän puheenjohtajan Erkki Nikulan ja hänen vaimonsa Ainon kirjoitus Pirjo Saarisen tekstaamana: aino_ja_erkki_nikula

Vieraskirjan kätköistä löytyi Leena Heikkilän taltioima matkakertomus kesäretkestä pohjoiseen vuonna 1989: kesaretki-pohjoiseen-1989

2.-4.4.2004 yhdistys teki matkan Viroon. Matkakertomus Marianne ja Ilkka Heikkilän taltioimana: Vironmatka_2004